Ezine Peyniri ile standart bir beyaz peynir arasındaki farklar:
“Ezine Peyniri” ismi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli olarak tescillenmiştir, bu yüzden bir beyaz peynirin “Ezine Peyniri” olarak adlandırılması için belirli standartlara uyması gerekmektedir.
Bu standartlardan ilki, peynir yapımında kullanılacak sütün elde edilme bölgelerini ilgilendirir. Bu bölgeler Çanakkale’nin Ezine, Bayramiç, Ayvacık gibi iklim ve bitki örtüsü olarak Kazdağı’ndan etkilenen ilçeler ve bu ilçelerin dışında bazı küçük köyler ile sınırlıdır. Kazdağı bu bölgelere bol yağış ile birlikte zengin bir bitki örtüsü sağlamakta, bu ortamda yetişen hayvanların sütleri de karakteristik olarak farklı aromalar içermektedir.
Bölgede hayvanların tükettiği besleyici bitkilerin bazıları şunlardır: Mercanköşk, güveyiotu, adaçayı, tüylü nane, oğul otu, kekik.
Bu karakteristiklere ek olarak, Ezine Peyniri üretimi mart ayında başlayıp ağustos ayı sonuna kadar devam etmekte, içerik olarak süt, deniz tuzu ve doğal şirden mayası dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır.
Teşekkürler